Analna fisura

analna fisura
Analna fisura

Analna fisura, koja se često javlja zbog zatvora i obstipacije, i kod koje dolazi do bolnog rascjepa sluznice anusa, može biti izuzetno neugodna za one koji pate od nje, zbog čega je ključno da potraže pomoć za ovaj problem što je prije moguće. U našoj privatnoj ordinaciji možemo osigurati da brzo i profesionalno budete pregledani i liječeni nakon konsultacija i proktološkog pregleda. Liječenje analnih fisura ne zahtjeva obavezno operaciju. Tretman analnih fisura revolucionarno je napredovao liječenjem  novim kremama koje će pomoći opuštanju mišića analnog sfinktera, kao i novim tretmanima kao što je botoks koji može pomoći u težim  slučajevima hronične analne fisure a da ne morate ići na operativni zahvat.

Zašto je potrebno liječiti analnu fisuru?

Kada se sluznica koja oblaže unutrašnjost anusa pokida, mišić ispod nje  može se grčiti i povećati tonus. Ovo dodatno zatvara anus, čineći ga neugodnijim i teškim za propuštanje crijevnog sadržaja, posebno ako su  prisutni  zatvor i obstipacija. Također, kod analne fisure ćete primijetiti svježu krv na stolici i jake bolove u čmaru nakon svakog pražnjenja crijeva i po nekoliko sati. Neke fisure zacjeljuju same, a ovaj proces može biti potpomognut ishranom sa  puno voća i povrća i održavanjem hidratacije kako bi se spriječio zatvor. Ako se fisura sama ne sanira uz pomoć svih sredstava, može biti potrebna i operacija. Drugi okidači analne fisure, osim zatvora, uključuju inflamatornu bolest crijeva (IBS), kao što je ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest, ponavljajuća dijareja, povećan tonus mišića sfinktera, trudnoća i porođaj, te spolno prenosive infekcije, kao što su sifilis ili herpes.

Prije procedure

Obavićemo prije svega dobar razgovor i pregled. Za to vrijeme moći ćete razgovarati o svojoj istoriji bolesti, simptomima i svim nedoumicama koje imate. Također ćemo razgovarati o tome da li su potrebna dodatna dijagnostička ispitivanja, koje treba planirati, ovisno o stadiju analne fisure.

Tretman  analnih fisura u našoj proktološkoj ordinaciji obavlja se na  dnevnoj bazi.

Tretman analnih fisura

Opcije liječenja analnih fisura zavise od veličine i položaja analne pukotine. Jednostavni tretmani kao što su posebne kreme pomažu da se opuste mišići sfinktera kako bi  rana zacijelila. Krema se obično koristi dva puta dnevno do 6 sedmica i pomaže u rješavanju blagih do umjerenih analnih fisura. Ako upotreba kreme ne djeluje dovoljno dobro, onda možemo dati injekciju botoxa u područje fisure bez ikakve posebne nelagode po pacijenta. Ova sigurna i bezopasna procedura može imati do 80% stopu izliječenja.

Vaša naknadna njega

Kako je većina naših tretmana analnih fisura neoperativna, od vas će se tražiti da vodite računa o tome da držite dijetu bogatu vlaknima i da ne jedete stvari koje mogu uzrokovati zatvor, kao i da budete dobro hidrirani i  da se ne naprežete. Propisana krema se nanosi ujutro i uveče oko analnog ruba tokom 6 nedelja.

Ako vam je potrebna injekcija botoksa kako bi se ubrzalo zacjeljivanje analne fisure, nakon njenog apliciranja nema bola ili krvarenja i možete nastaviti sa svojim normalnim aktivnostima. Injekcijama botoksa može biti potrebno i do 6 sedmica da bi se postigao potpuni učinak, a ako i nakon tog perioda imate simptome, uvijek možete ponoviti botox za liječenje  analne fisure.