Infracrvena koagulacija hemoroida (IRC)

Infracrvena koagulacija hemoroida (IRC)

Šta je to infracrvena koagulacija hemoroida (IRC) i kako funkcionira?

Infracrvena koagulacija hemoroida je procedura  kod koje se sondom infracrveni zraci apliciraju na hemoroid  te se tako izaziva koagulacija proteina i posljedično fibroza hemoroida. Nastaje defekt sluznice dubok i širok 3 mm, koji naknadno cijeli stvarajući čvrsti ožiljak. Procedura je jednostavna, bezbolna i uspješna kod malih i srednje veličine hemoroida. U poređenju  s drugim modalitetima liječenja hemoroidalne bolesti I. i II. stepena, kao što je podvezivanje gumenim ligaturama, pacijenti podvrgnuti IRC koagulaciji pokazuju bolje rezultate posebno što se tiče bolova i krvarenja koji su znatno manji kod ove metode.

Šta da očekujete od ovog tretmana?

Primjena ove metode je brza i jednostavna, ima manje bolova, pacijent se brzo vraća svojim svakodnevnim aktivnostima, smanjuju se tegobe od strane hemoroida a i komplikacije su veoma rijetke kod ove metode. Uz kućnu njegu, analna nelagoda nestaje u roku od nekoliko dana, ali može proći i do šest sedmica da hemoroidi potpuno nestanu.

Kakva je uspješnost ove metode?

IRC je siguran i efikasan tretman za unutrašnje hemoroide, a kod većine ljudi postiže dobre rezultate. Međutim, ne postoji lijek za hemoroide i oni se mogu vratiti nakon IRC-a. Bez obzira koju vrstu hemoroida imate ili tretmane koje nudimo, potičemo kod vas promjene načina života kako bismo smanjili rizik od ponovnog pojavljivanja hemoroida. To uključuje dodavanje više vlakana u vašu ishranu, pijenje više tečnosti i ne sjedenje na WC šolji duže vrijeme.