SKLEROTERAPIJA HEMOROIDA

Šta je to sklerozacija hemoroida?

Hemoroidi su najčešća bolest završnog dijela debelog crijeva. Obično ih liječimo simptomatski raznim mastima ili kada poprilično uznapreduju preporučuju se različite vrste operacija. Operacija je na kraju liječenja   i pokazatelj je  toga da ipak hemoroidi nisu na vrijeme i pravilno liječeni. Kreme i masti koje pacijenti najčešće obilno koriste nemaju značajniji efekat u spriječavanju  napredovanja bolesti. Malo se govori o tome da postoji velik broj procedura između simptomatskog tretmana hemoroida mastima i operativnog tretmana koje ipak mogu zaustaviti napredovanje bolesti, smanjiti krvarenje i ostale tegobe a u nekim slučajevima i potpuno spriječiti ponovnu pojavu bolesti.

Jedna od procedura koja je bezbolna, i koja može vrlo jednostavno i efikasno zaustaviti napredovanje bolesti je metoda davanja injekcija u hemoroide (sklerozacija) službeno- SKLEROZACIJA HEMOROIDA.

Skleroterapija podrazumjeva ubrizgavanje određene količine posebnog lijeka u vidu hemijskog rastvora u područje oko svakog uvećanog hemoroida. Najčešće korištene substance koje se apliciraju uključuju cink hlorid, kinin i polidokanol. Svrha postupka je izazivanje oštećenja i reakcija venskih krvnih sudova koji hrane hemoroide, što uzrokuje njihovo smanjenje i pretvaranje u ožiljak. Važno je istaći da je metoda BEZBOLNA, pacijenti nakon toga redovno provode sve svoje aktivnosti bez ikakvih problema. Nakon nekoliko injekcija i nakon par mjeseci rezultat je jasno vidljiv, i kod većine pacijenata nestaju tegobe u vidu bolova, krvarenja i dr. jer se hemoroidi pretvore u malene ožiljke sa tandencom da se nikada više ne pojavljuju na tom mjestu. Kod 2/3 pacijenata rezultati su odlični a i kod preostalih smanjuju se tegobe i bolest djelimično zaustavi.

Navedenu proceduru provodimo u našoj ordinaciji svakodnevno i  imamo odlične  rezultate.

Prof. dr. Šefik Hasukić

Podijeli:

Još objava

Hemoroidi i njihova funkcija

Hemoroidi su vaskularne strukture u analnom kanalu koje imaju važnu ulogu tokom defekacije. Uobičajeno izgledaju kao jastučići napravljeni od arterio-venskih kanala i vezivnog tkiva. Postoje

HEMOROIDI I STRES

Prof. dr. Šefik Hasukić, Nadina Hasukić Više od 75% ljudi u dobi od 45 i više godina imat će pojavu  hemoroida u nekom trenutku svog

SKLEROTERAPIJA HEMOROIDA