MINIMALNO-INVAZIVNI NEHIRURŠKI  TRETMAN HEMOROIDA

Hemoroidi su najčešća anorektalna bolest u svijetu. Termin “hemoroidna bolest” može se koristiti kada hemoroidalno tkivo izaziva simptome kao što su krvarenje, prolaps hemoroida  ili pruritus. Postoji više uzročnih faktora za nastanak hemoroidalne bolesti a to su: produženo naprezanje tokom defekacije, nepravilne navike crijeva i nasljedni faktori.  Simptomatsko liječenje  bazirano je na promjeni ishrane i načina života i može pomoći pacijentima u svim stadijima oboljenja hemoroida. Simptomatsko liječenje također uključuje oralno liječenje flavonoidima i lokalnu terapiju ubotrebom krema, supozitorija i analnih tampona. Lokalni nitroglicerin i nifedipin se također koriste za ublažavanje simptoma povezanih sa spazmom analnog sfinktera.

Minimalno-invazivne nehirurške procedure liječenja hemoroida podrazumjevaju:

  • skleroterapiju hemoroida injekcijama
  • ligiranje hemoroida gumenom trakom (Barron ligatura),
  • infracrvenu koagulaciju.

Najčešće korištene minimalno-invazivne nehirurške procedure za liječenje I i II stepena hemoroida su skleroterapija i podvezivanje  gumenom ligaturom. Obje metode su odavno uspostavljene a njihova je efikasnost i sigurnost  dokazana u brojnim kliničkim studijama. Postoje specifične razlike između zemalja i regija u pogledu preferirane metode. Navedene metode daju dobre rezultate kod hemoroida I i II stepena ali imaju  primjenu i relativno zadovoljavajuće rezultate i kod hemoroida III stepena.

U Njemačkoj se skleroterapija uglavnom koristi za liječenje hemoroidalne  bolesti I i II stepena. Za I  stepen hemoroida, skleroterapija je najviše i najčešće korišteni tretman, dok ligiranje  gumenom trakom (Barron ligatuira) uglavnom se koristi za hemoroidalnu  bolest II stepena. Prema italijanskim smjernicama, injekcijska skleroterapija se koristiti za liječenje hemoroida I i II stepena kao i hemoroidalna bolest   III  stepena koja ne uspijeva odgovoriti na konzervativno liječenje.

Minimalno-invazivne nehirurške procedure liječenja hemoroida sprečavaju napredovanje bolesti i smanjuju postotak potrebnih operativnih zahvata.

Kliničkim studijama je dokazano da su ove procedure liječenja:

Sve  ove procedure mogu se međusobno kombinovati ili biti nadgradnja drugim tehnikama.

Prema kliničkim  studijama, stopa uspješnosti skleroterapije je oko 70 do 95% za hemoroidnu bolest I stepena i oko 50 do 80% za bolest II stepena. Broj tretmana obično se kreće od jedan do tri. Nema pouzdanih podataka o stopi recidiva nakon skleroterapije i ne postoji jedinstvena definicija recidiva. Zbog progresivne prirode bolesti i zbog toga što skleroterapija čuva hemoroidno tkivo, postoji mogućnost  ponovne pojave simptoma u godinama nakon uspješnog liječenja (približno 30 do 60%, na osnovu procjena), ali to ne umanjuje njihovu vrijednost u zaustavljanju i liječenju hemoroidalne bolesti.

Reference

  • Acheson AG, Scholefield JH. Management of haemorrhoids. BMJ. 2008 Feb; 336(7640): 380-3.
  • Cocorullo G, Tutino R, Falco N, et al. The non-surgical management for hemorrhoidal disease. A systematic review. G Chir. 2017 Jan-Feb; 38(1): 5-14.
  • Gallo G, et al. Consensus statement of the Italian society of colorectal surgery (SICCR): management and treatment of hemorrhoidal disease. Tech Coloproctol. 2020, 24 (2):145–164
  • He A, Chen M. Sclerotherapy in hemorrhoids. Indian J Surg. 2022 Apr; 20: 1-5.
  • Kumar M, Roy V, Prasad S, Jaiswal P, Arun N, Gopal K. Outcomes of Rubber Band Ligation in Haemorrhoids Among Outdoor Patients. Cureus. 2022 Sep 29;14(9):e29767. doi: 10.7759/cureus.29767. 
  • Miyamoto H. Minimally Invasive Treatment for Advanced Hemorrhoids. J Anus Rectum Colon. 2023 Jan 25;7(1):8-16. doi: 10.23922/jarc.2022-068. PMID: 36743466; PMCID: PMC9876604.
  • Ricci MP, Matos D, Saad SS. Rubber band ligation and infrared photocoagulation for the outpatient treatment of hemorrhoidal disease. Acta Cir Bras. 2008 Jan-Feb; 23(1): 102-6. 

Podijeli:

Još objava

Hemoroidi i njihova funkcija

Hemoroidi su vaskularne strukture u analnom kanalu koje imaju važnu ulogu tokom defekacije. Uobičajeno izgledaju kao jastučići napravljeni od arterio-venskih kanala i vezivnog tkiva. Postoje

HEMOROIDI I STRES

Prof. dr. Šefik Hasukić, Nadina Hasukić Više od 75% ljudi u dobi od 45 i više godina imat će pojavu  hemoroida u nekom trenutku svog

MINIMALNO-INVAZIVNI NEHIRURŠKI  TRETMAN HEMOROIDA