Tretman hemoroida injekcijama (sklerozacija)

Sklerizacija hemoroida

Liječenje hemoroida injekcijama pri čemu se u svaki hemoroid infiltrira neko od sklerozantnih sredstava sa ciljem potpune  tromboze i nestanka hemoroida je medicinski često primjenjena metoda koja je istovremeno i ekonomičnija opcija za pacijente koji žele da se riješe hemoroida za jedan duži period a možda i za stalno..

Šta podrazumjeva  liječenje hemoroida injekcijama?

Kao što je već dijelom rečeno, liječenje injekcijama hemoroida uključuje ubrizgavanje nekog sklerozantnog sredstva u hemoroide pomoću tankih  igala pod lokalnom anestezijom. Injekcije će smanjiti i izravnati proširene vene, omogućavajući da vaše tijelo apsorbira i smanji navedeni hemoroid gotovo u cjelosti. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom, što znači da je bezbolan, ali možete osjetiti nelagodu tokom ili nakon tretmana – to može trajati nekoliko dana i uključuje:

  • Svrab oko anusa (ovo bi trebalo postepeno proći, posebno uz pomoć određenih krema)
  • Oticanje u području oko anusa (mogu se pojaviti i mali hematomi, ali to nema posebnog značaja).

Većina ljudi se oporavi u roku od jedne do dvije sedmice. Međutim, ne postoje utvrđene smjernice jer svi pacijenti reagiraju drugačije, tako da vrijeme oporavka može varirati od osobe do osobe. Objasnićemo vam  koji se rezultati očekuju i koliko će vremena biti potrebno da se pojave eventualne neke manje komplikacije.

 

Koje su prednosti liječenja hemoroida injekcijama?

Postoji mnogo razloga za odabir ovog tretmana za hemoroide. Neki od glavnih su  smanjenje boli tokom perioda oporavka, smanjen rizik od krvarenja nakon ove operacije, brže vrijeme oporavka nakon intervencije bez posebnih komplikacija itd. Osim toga, tretman injekcijama je i ekonomičnija opcija za pacijente od operativnog zahvata.

Koji su rizici liječenja hemoroida injekcijama?

Uvijek postoje potencijalne nuspojave bilo koje vrste injekcije, ali one koje se javljaju u liječenju hemoroida obično nisu ozbiljne i ako se pojave traju kratko, samo koliko traje vaš period oporavka. Najčešći problemi mogu biti krvarenje, otok ili modrice oko područja anusa. Ovo se može svesti na minimum uz pomoć određenih lijekova. Ako je potrebno, možete koristiti i ledene obloge preko zahvaćenog područja do 48 sati nakon operacije.

Ako razmišljate o liječenju injekcijama hemoroida i imate bilo kakva pitanja na koja ovdje niste dobili odgovor, ne ustručavajte se nazvati nas.  Rado ćemo vam pomoći.