Podvezivanje ili ligatura hemoroida gumenom vrpcom („Banding“ / Barron ligatura)

Banding ligatura

Poznata je kao jedna od najčešćih metoda liječenja hemoroida u svijetu, obzirom da je jednostavna.

Šta je to podvezivanje hemoroida gumenom vrpcom i kako funkcionira?

Podvezivanje ili ligiranje hemoroida gumenom vrpcom(“banding“ ili Barron ligatura) je tehnika liječenja koja je uvedena u medicinu ranih 1960-ih. Od tada je postala jedna od najefikasnijih metoda liječenja hemoroida. Proces liječenja je prilično jednostavan. Prvo se pregleda područje kako bi se procijenilo stanje bolesti. Metoda se sastoji u  postavljanju male gumene trake (ili ligature) oko pojedinačnih hemoroida. Pritisak gumene trake prekida dotok krvi iz tijela do hemoroida. Kako su hemoroidi u suštini prošireni krvni sudovi, prekid njihove opskrbe krvlju dovest će do njihovog smanjivanja. Nakon kratkog vremena ovi hemoroidi će nestati, otpasti a namjestu ostane ožiljak koji onemogućava ponovni nastanak hemoroida.

Šta da očekujete od ovog tretmana?

Prilikom primjene ove moetode pacijenti ne ostaju dugo izvan svog posla i rada jer je oporavaka brz. To je zato što je proces relativno brz i jednostavan i zahtijeva malo naknadne njege. Prije tretmana, posjetit ćete našu ordinaciju za liječenje HEMOROIDA radi konsultacije, napravićemo kompletan proktološki pregled i odrediti termin za terapiju ili odmah uraditi ligiranje nekog od uvećanih hemoroida. Ako dobijete termin za intervenciju tada ćete dobiti i sve upute za pripremu, a također ćete dobiti priliku da postavite sva pitanja koja vas interesiraju a vezana su za metodu tretmana hemoroida.

Jedno od najčešćih pitanja koja se postavljaju tokom ovog perioda je da li je proces bolan ili ne. Srećom, proces je gotovo potpuno bezbolan, iako ćete se možda osjećati malo neugodno. To je zato što se hemoroidi obično nalaze duž nazubljene linije vašeg anusa, gdje nema nervnih završetaka. Kao rezultat toga, tretman ligiranja hemoroida vam neće uzrokovati bol.

Koliko dugo nakon tretmana ću vidjeti rezultate?

Nakon što se postave gumene ligature na vaše hemoroide, smanjenje protoka krvi će uzrokovati da oni otpadnu – obično u roku od jedne ili dvije sedmice. Međutim, kako je proces bezbolan, možda nećete ni primijetiti da se to događa – iako ćete se osjećati mnogo ugodnije.

Koje su stope uspješnosti?

„Banding“  ili ligiranje hemoroida gumenom omčom jedan je od najuspješnijih oblika liječenja hemoroida u mnogim zapadnim zemljama – i to s dobrim razlogom. To je zato što vrlo mali broj pacijenata mora ponoviti proces nakon početnog liječenja jer im je to u potpunosti ublažilo simptome. Kao rezultat toga, to je nevjerovatno isplativo rješenje za one koji se možda već nekoliko godina suočavaju s ovim problemima od strane hemoroida. Ako trebate u tom smislu pomoć, naša privatna ordinacija može vam pružiti znanje i stručnost kada je u pitanju liječenje hemoroida.